BP-bankingfinance.nl » Wat is een effectenbewaarinstelling? En wat kan daar mis mee gaan?
Wat is een effectenbewaarinstelling? En wat kan daar mis mee gaan?

Wat is een effectenbewaarinstelling? En wat kan daar mis mee gaan?

Quis custodiet ipsos custodes? Deze uitdrukking uit de oude Romeinse tijd betekent zoveel als “wie waakt over de bewakers”. Het ging oorspronkelijk over de ontrouw van de Romeinse senatoren, maar het idee is voor altijd. Het gaat erom de machthebbers ter verantwoording te roepen.

Het Latijnse woord ‘custodes’ resoneert in de beleggingswereld als we het hebben over ‘custodians’, een welomschreven rol bij institutioneel beleggen. Maar het bredere concept van ‘custodial’ is belangrijk voor beleggers, vooral in het licht van recente crypto-meltdowns en fraude.

Wie garandeert als belegger dat het “veilig” is en bij wie kan ik terecht als het misgaat als ik mijn geld aan een instelling geef? Veel overheden garanderen spaargelden tot een bepaald niveau als deze spaar- of beleggingsproducten gereguleerd zijn. In Nederland is dat momenteel 100.000 euro per spaarder per bank.

Kwestie van vertrouwen

Kwestie van vertrouwen

Laten we beginnen met een engere definitie van beheerservices. See the article : Prijsvoorspelling week 30: Fed, technologieaandelen en zomerwinsten?. Fondsmanagers willen zich richten op echt beleggen, dus besteden ze hun backoffice en administratie uit aan multinationale banken.

Deze administratieve taken omvatten het claimen van belastingkredieten, het beheren van contant geld (daarover later meer), stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en het innen van dividenden. Dit is de minder glamoureuze kant van vermogensbeheer, maar belangrijk omdat het gebaseerd is op vertrouwen en competentie.

Vanuit het oogpunt van een kleine belegger is dit een extra beveiligingslaag, omdat de fondsbeheerder misschien miljarden euro’s aan vermogen onder beheer heeft, maar dit geld staat niet op zijn bankrekening. En dus kan hij in theorie niet verdwijnen naar de Caraïben of een ander paradijs. Fraude is zeldzaam in de financiële wereld, maar als het toch gebeurt, kan het een grote impact hebben, zoals bij de Duitse betalingsdienstaanbieder Wirecard en het Ponzi-schema van Bernie Madoff.

In veel landen is de scheiding van klantengelden van eigen rekeningen een wettelijke vereiste. Maar zelfs de grootste banken houden zich soms niet aan deze regels en krijgen boetes. Soms herhalen ze dezelfde fouten.

Hoe kapitaal te beschermen in een crypto-bearmarkt?
See the article :
Een berenmarkt is een periode waarin het sentiment op de cryptomarkt negatief…

Op de blaren zitten

Op de blaren zitten

Houd dit concept in gedachten als we kijken naar het recente geval van Celsius, een crypto-leennetwerk dat de exits van investeerders in juni blokkeerde en vervolgens in juli faillissement aanvroeg. To see also : Is beleggen in aandelen of crypto riskant? Het valt wel mee, vinden deze studenten – Vox magazine. Celsius is nu $ 4,7 miljard verschuldigd aan die investeerders.

De faillissementsaanvraag zelf verwijst specifiek naar de “Celsius Custody Service”, een product dat in april 2022 beschikbaar werd gesteld aan Amerikaanse gebruikers. Het werd beschreven als “de centrale hub van hun digitale activarekening”, een soort digitale portemonnee met digitaal geld voordat ze het gebruikten voor investeringen – in dit geval het “Earn”-programma, dat een verleidelijk hoog rendement opleverde.

In een gerechtelijk document waarin de gebruikersovereenkomst van het bedrijf wordt geciteerd, staat: “Crypto-activa die in vertrouwen worden gehouden ’te allen tijde bij [de gebruiker] blijven'” en dat “Celsius geen digitale activa in vertrouwen zal overdragen, verkopen, uitlenen of anderszins overdragen. pandrecht, tenzij “specifiek voorgeschreven door [gebruikers], tenzij vereist door toepasselijk gerechtelijk bevel, bevoegde regelgevende instantie, overheidsinstantie of toepasselijk recht.”

Op het moment van de ineenstorting van Celsius maakten 58.000 mensen gebruik van deze trustdienst, met in totaal $ 180 miljoen aan verplichtingen – een verplichting die werd verrekend met activa op de balans. De kern van deze en toekomstige crypto-controverses is de vraag: waar wordt mijn geld opgeslagen en kan ik het terugkrijgen?

'Blijf weg van crypto's en blijf zeker weg van Bitcoin'
On the same subject :
Auteur: Onno, geplaatst op 4 september 2022 om 11:51 – ReagerenEen van…

Duidelijkheid over plichten

Een andere vraag die Celsius-gebruikers zich nu stellen is: wat heb je met mijn geld gedaan? De volgende zin uit de faillissementsaanvraag is een grimmige herinnering aan de overdracht van geavanceerde gebruikers naar het platform: “Zodra de cryptocurrency is overgedragen aan Celsius, met uitzondering van activa die zijn overgedragen onder de trustee-service, zal Celsius eigendom zijn van de activa en volledige Gezag. See the article : Een handige checklist voor het vinden van goede aandelen. gebruik de middelen naar eigen goeddunken.”

Deze rechtszaak is ingewikkeld, maar het kan licht werpen op de innerlijke werking van een van ’s werelds grootste cryptonetwerken en waarom het instortte. Ook dit was geen alleenstaand geval. Het beursgenoteerde cryptoplatform Coinbase waarschuwde zijn gebruikers eerder dit jaar ook dat hun cryptobezit in gevaar zou kunnen komen als het bedrijf failliet zou gaan.

Dit kwam als een schok voor velen die ervan uitgingen dat het bedrijf, net als elk ander handelsplatform, hun geld “hostde”, d.w.z. optreden als bewaarder en bewaarder van hun geld. Begin augustus heeft een hack in het Solano-cryptonetwerk ongeveer $ 6 miljoen gestolen uit 8.000 digitale portefeuilles.

14 sectoren om in te investeren in 2022
This may interest you :
ARK Invest is een grote naam op het gebied van beleggen. Het…

De puinhoop opruimen

De puinhoop opruimen

De financiële dienstverlening kent een geschiedenis van schandalen die begrijpelijkerwijs het vertrouwen onder gebruikers hebben ondermijnd. Bitcoin was een kind van de Grote Financiële Crisis en werd gedeeltelijk geboren uit een verlies van vertrouwen in centrale banken en Wall Street. Maar we moeten tussenpersonen gebruiken die als bewaarders van ons geld optreden – van de bankrekening waarop uw loon wordt gestort naar het pensioenfonds dat voor uw pensioensparen zorgt.

Zelfs als gereguleerde bedrijven failliet gaan, krijgen klanten meestal een deel van hun geld terug. Crypto is naar de rand van de financiële mainstream verhuisd, maar de industrie heeft bewezen een slechte bewaker van het geld van investeerders te zijn. Autoriteiten hebben gewaarschuwd dat crypto-investeringen een hoog risico met zich meebrengen om al uw geld te verliezen. Dat advies werd genegeerd, waardoor de financiële toezichthouders – de oorspronkelijke waakhonden – de rommel moesten opruimen.

Koen K.