BP-bankingfinance.nl » The Shareholder Pillars Lauren’s Tobacco Pillar: Peter Lynch’s Cocktail Party
The Shareholder Pillars Lauren's Tobacco Pillar: Peter Lynch's Cocktail Party

The Shareholder Pillars Lauren’s Tobacco Pillar: Peter Lynch’s Cocktail Party

Peter Lynch, een van de beroemdste investeerders ter wereld, is de bedenker van de cocktailpartytheorie. Hier verwijst Peter Lynch naar het volgende: “de interesse van de gemiddelde persoon in aandelen (en crypto’s) is direct gerelateerd aan hun waarde”. We zien dit fenomeen nu in actie.

Marktsentiment is eenvoudig te meten door de gemiddelde investeringsinteresse van een persoon op een sociaal evenement (bijvoorbeeld een cocktailparty) te meten. De theorie van Peter Lynch kent vier fasen (beschreven in zijn boek: Once Up on Wall Street).

Wanneer een tandarts aandelenadvies geeft aan een fondsbeheerder en de fondsbeheerder wil het advies van de tandarts opvolgen, dan is dat een duidelijk teken dat de markt zijn hoogtepunt heeft bereikt.

Het vertalen van de theorie van Peter Lynch naar de praktijk is eenvoudig te doen. Neem 2017, de eerste cryptohype. Bitcoin steeg van $ 1.000 naar bijna $ 20.000. Na een forse prijsstijging (fase 3) trokken diverse mediaberichten nieuwe investeerders aan, waarna de prijs nog harder steeg (fase 4). In 2018 barstte de zeepbel en verloor Bitcoin 80 procent van zijn waarde.

Een paar jaar later, begin 2021, maakte de wereld kennis met het ‘meme’-archief. Onder leiding van online platforms zoals Reddit’s “Wallstreetbets” en “SuperStonks”, is de prijs van dit meme-aandeel zoals GameStop gestegen tot een ongekend en onrealistisch niveau. Veel jonge mensen (voorheen) die nooit eerder geïnteresseerd waren in beleggen, hebben zich bij deze populaire platforms aangesloten in de hoop winst te maken. Opnieuw volgde het publiek de hype. Zonder precies te weten wat ze kochten, investeerden ze in populaire aandelen. Het ziet eruit als een kudde dieren, maar pas op: degenen die erachter lopen zijn altijd modderig in het midden.

Wat kunnen we leren van de cocktailpartytheorie?

Peter Lynch leidde het Fidelity Magellan-fonds van 1977 tot 1990. Met een gemiddeld jaarlijks rendement van 29 procent (het dubbele van de S&P 500 in die periode), groeide het fonds in 13 jaar beheer van 13 miljoen naar 14 miljard. Helemaal niet gek!

Peter Lynch is van mening dat de gewone man een voordeel heeft ten opzichte van de beleggingsexperts. Een van deze voordelen is dat de gemiddelde mens het marktsentiment gemakkelijk kan meten in zijn directe omgeving (zoals een verjaardagsfeestje), waar een beleggingsexpert dit meestal achter zijn computerscherm meet met data en cijfers.

Onthoud daarom de beginzin: de interesse van de gemiddelde persoon in aandelen (en crypto’s) is direct gerelateerd aan hun waarde. Heb je niet het gevoel dat er op dit moment maar heel weinig mensen in je buurt over aandelen praten? Het is misschien een goed moment om het peloton te kopen en te leiden. Nu weet je de waarde van een cocktailparty.

Laurens Tabak is beleggingsspecialist bij 1Vermogensbeheer.nl. De informatie in deze kolom is niet bedoeld als beleggingsadvies of beleggingsadvies. Elke investering die u overweegt, moet worden gecontroleerd op uw eigen persoonlijke profiel.

Koen K.