BP-bankingfinance.nl » Steeds meer jongeren investeren: ‘Mijn droom is om niet meer te hoeven werken’
Steeds meer jongeren investeren: 'Mijn droom is om niet meer te hoeven werken'

Steeds meer jongeren investeren: ‘Mijn droom is om niet meer te hoeven werken’

Crypto, aandelen, ETF’s… Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is iets waar je je geld in kunt steken in de hoop dat het meer waard wordt: het wordt ook wel beleggen genoemd. Uit onderzoek blijkt dat één ding populair is onder jongeren: zo’n 42 procent van de jongeren onder de dertig investeert. Waarom doen ze dit? En welke rol speelt het verlangen naar financiële onafhankelijkheid? HUMAN sprak er met Lieke (24), Remy (29) en Siem (21) over.

Lieke (24) heeft €12.000,- in een ETF en helpt millennials met hun persoonlijke financiën en beleggen: “Ik ging googlen: how to get rich without working”

Lieke (24) heeft €12.000,- in een ETF en helpt millennials met hun persoonlijke financiën en beleggen: “Ik ging googlen: how to get rich without working”

Lieke Nusteling (24) begon zo’n drie jaar geleden met beleggen. Hij heeft sinds zijn 16e veel geld gespaard, kreeg een betaalde baan en heeft weinig kosten omdat hij nog thuis woont. “Toen dacht ik: misschien moet ik iets met dat geld doen”, zei Lieke. Read also : Investeren in crypto is het spel, zegt MetaMask mede-oprichter. “Bovendien ben ik net klaar met de opleiding Facilitair Management, maar in die sector wil ik niet werken. Toen ben ik gaan googlen: hoe word je rijk zonder te werken. Dan vind je natuurlijk alle oplichting, maar na veel speurwerk vond ik dat u kunt beleggen op een manier die op lange termijn veilig is.

En zo is beleggen in ETF (Exchange Traded Fund): een mandje met veel kleine aandelen van een bedrijf die je op de beurs kunt kopen. Je hebt dus een mand met vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven en één met 25 grootste Nederlandse bedrijven. Het voordeel? “Je spreidt het risico. Als een van de bedrijven het niet goed doet, wil dat niet zeggen dat de waarde van de basket daalt. Je volgt de economische groei en genereert gemiddeld zo’n zes tot acht procent winst per jaar, “zei Lieke.

Prijsvoorspelling week 32: hangt de FED een wolk voor een zomerrally?
Read also :
Zoals elke week kijken we ook deze week naar de prijsprognose van…

Beleggen voor een eerder pensioen

Beleggen voor een eerder pensioen

Het geld dat Lieke in ETF heeft geïnvesteerd wil ze eindelijk gebruiken om haar pensioen te betalen. “Ik wil gewoon niet met pensioen als ik 68 ben, zoals bijna iedereen in Nederland, maar ik hoop genoeg kapitaal op te bouwen dat ik met pensioen kan als ik 50, misschien 45 ben. To see also : 5 redenen om bitcoin te verkopen!. Daarvoor moet ik veel investeren en waarschijnlijk ook meer risico’s nemen dan ik nu doe.

Het doel is om zoveel mogelijk kapitaal op te bouwen door middel van investeringen en sparen voor eerder pensioen, ook wel bekend als FIRE (Financial Independent Retire Early). Dit fenomeen is afkomstig uit Amerika en mensen die twintig jaar geleden een gemiddeld gepensioneerde levensstijl aanhielden.

De 8 beste handelstips voor technische analyse
On the same subject :
Waar gebruik je een wig voor? Een wig is een driehoekig blok…

Leren over geld

Leren over geld

Toen Lieke zich verdiepte in beleggen, begon hij over geld te praten en ontdekte dat je er bijna niets over leert. “Als je ouders je er niet over vertellen, moet je het zelf ontdekken. This may interest you : Ripple wint aan vraag, Bitcoin kan stijgen en meer!. Ik wil de kennis die ik opdeed gebruiken en er zijn voor die jonge mensen”, aldus Lieke. Daarom begon hij Millennial Mindset om millennials te helpen met persoonlijke financiën en beleggen, dit doet hij met gastcolleges op hogescholen en universiteiten, bedrijfstrainingen en één-op-één financiële coaching.

Lieke gebruikt ook sociale media om jongeren te informeren over financieren en beleggen. Hierdoor wordt hij ‘finfluencer’ (financial influencer) genoemd en dat vraagt ​​verantwoordelijkheid. “Ik weet niet waar mijn volgers zijn in het investeringsavontuur, misschien hebben ze schulden. Daarom werk ik niet samen met makelaars, dit zijn aandelenhandelaren”, zei hij. Hij gaf ook nooit een-op-een advies. één financiële training: “Ik breng alleen objectief de mogelijkheden naar voren die aansluiten bij de wensen van de persoon.”

Wat zijn derivaten? - Breng de definitie en de soort in kaart.
Read also :
Beleggers hebben vaak een gediversifieerde portefeuille die er in alle soorten en…

Makkelijk geld verdienen

Makkelijk geld verdienen

Beleggen wordt steeds populairder onder jongeren, maar waarom? “Ik denk dat het al heel toegankelijk is met applicaties van beurshandelaren die denken: hier valt geld te verdienen. Bijvoorbeeld door te investeren met je wisselgeld. Het is heel toegankelijk, maar er zijn veel kosten aan verbonden.”

Lieke denkt dat inflatie ook een rol speelt. “Door inflatie is je geld minder waard, dus veel mensen denken na over wat ze met hun geld moeten doen. Ook bestaat het gevaar dat jongeren denken dat ze makkelijk geld kunnen verdienen, terwijl je ook veel kunt verliezen”, aldus Lieke.

Bij beleggen met uw wisselgeld wordt het transactiebedrag afgerond op hele euro’s. Als je bijvoorbeeld drie euro en twintig cent aan iets uitgeeft, wordt het bedrag afgerond op vier euro. Het verschil, tachtig cent, gaat in de pot van uw belegger. Zo bespaar je geld om mee te beleggen.

Remy (29) verloor €300,- met beleggen: “Dat je op het laatste moment je geld verliest is klote”

Remy (29) verloor €300,- met beleggen: “Dat je op het laatste moment je geld verliest is klote”

Remy Koster (29) weet heel goed dat je geld kunt verliezen met je beleggingen. Geïntrigeerd door zijn klasgenoten kocht hij acht jaar geleden aandelen. Sommige zijn in lijn met de groei van het bedrijf en u kunt sneller winst of verlies behalen. “Mijn klasgenoot zei: ‘Je moet niet te veel investeren, maar je kunt ook niet te klein investeren’, zei Remy. Eerst stopte hij vijftig euro, en toen het goed was, voegde hij meer toe totdat hij uiteindelijk driehonderd euro stopte.” Later keek ik op de computer en zag dat ik mijn geld kwijt was. “Soms heb je pech en soms heb je geluk. Nu heb je pech”, zei mijn klasgenoot.

“Mensen in mijn omgeving hadden me gewaarschuwd”

Waarom heeft Remy niet genoeg gestudeerd? Uit onderzoek blijkt dat niet iedereen die investeert over de juiste kennis beschikt. “Ik heb opgezocht welk bedrijf het was en waarin het werd verhandeld, maar ik denk niet dat ik genoeg heb gedaan”, zei Remy. “Ik heb er een maand over nagedacht en toen dacht ik, waarom heb ik het niet genomen? Ik had geld, ik zou het kunnen uitgeven, het zou leuk zijn als ik er winst mee had kunnen maken. Mensen om me heen herinneren me eraan dat je winnen, verliezen of break-even.

Geen spijt

In het geval van Remy verloor hij en eindigde hij driehonderd euro armer. Hij heeft echter geen spijt van de investering. “Het is in het begin heel spannend, je bent er de hele tijd mee bezig en je houdt je ogen op de race gericht. Je geld verliezen op het laatste moment”, zei Remy.

Deze ervaring bevestigde ook dat hij sindsdien niet meer heeft geïnvesteerd. “Ik was met veel andere dingen bezig en had er geen tijd voor, maar het risico om het kwijt te raken weerhield me er altijd van om het nog een keer te doen.”

Hij sluit toekomstige investeringen echter niet uit. “Ik denk dat de uitdaging interessant is en ik wil dat het anders is dan het verleden. Ik denk dat ik nog tien jaar zal wachten voordat ik het opnieuw probeer en als het weer misgaat, stop ik.”

Siem (21) belegt €12.000,- in aandelen, crypto en ETF: “Mijn droom is om niet meer te hoeven werken”

Siem Jacobs (21) was als kind al gefascineerd door het begrip aandelen: je koopt een stuk van een bedrijf met een kleine kans op waardestijging. Met veel spaargeld door hard te werken, weinig geld uit te geven en nog steeds bij zijn ouders te wonen, besloot hij zijn eerste aandeel te kopen.

“De grootvader van mijn vriend wist veel van aandelen en wilde me op weg helpen. Ik speelde golf met hem en mijn vriendin.

Hij was erg enthousiast over bepaalde onderdelen, maar vertelde ons ook herhaaldelijk om onze eigen geest te gebruiken en niet naar anderen te luisteren. We dachten dat we jong waren: dit aandeel is goed, laten we het kopen. Nu is dat onderdeel zestig procent minder waard dan de aankoopprijs”, aldus Siem.

Kans om je geld te verliezen

Hij ziet deze eerste aandelenaankoop als een leermoment: “Ik koop niet meer op basis van de mening van anderen en doe altijd mijn eigen onderzoek.” Hij realiseerde zich dat hij bij verdere aankopen nog steeds het risico loopt zijn geld te verliezen. Bijvoorbeeld als het bedrijf failliet gaat. “Maar de kans is nihil. En als ik iets verlies, is dat voor mij geen probleem, want ik woon nog thuis en heb voldoende reserves. Als je effectief wilt investeren, kun je dat beter doen met het geld dat je kunt missen.”

De kans dat je je geld verliest is groter met crypto. Siem heeft tussen de zes- en achthonderd euro in deze digitale valuta, die bekend staat als hypegevoelig en daardoor onvoorspelbaar. “Als Elon Musk zegt: ‘deze munt is superdun’, dan moet je hem hebben. Anders mis je de boot”, aldus Siem.

Zelf is hij niet zo bezig met investeren in cryptocurrency. “Ik zal over een paar jaar zien wat het oplevert. Juist omdat het heel gevoelig is, denk ik dat ik echt moet kijken of ik het geld moet nemen of een nieuwe investering moet doen. Nu heb ik daar geen tijd voor, dus ik kan geen verantwoord keuzeantwoord maken.”

Het meeste geld van Siem, zo’n 10.000 euro, zit in een ETF waar hij zo’n zeven procent van de jaarwinst maakt. Wat wil hij doen als hij ooit geld opneemt? Net als Lieke wil Siem financiële onafhankelijkheid. “Mijn droom is om niet meer te werken. Ik zou liever op een dag wakker worden zonder plannen en naar Tsjechië rijden om bier te leren brouwen”, zegt Siem.

Eerder stoppen met werken

Zowel Lieke als Siem willen zoveel mogelijk kapitaal opbouwen zodat ze eerder met pensioen kunnen. En daarin staan ​​ze niet alleen. Volgens recent onderzoek van het Nibud en Rabobank willen jongeren relatief vaak investeringen gebruiken om eerder met pensioen te gaan. 33 procent van de traditionele investeringen (aandelen, obligaties, fondsen, enz.) En 22 procent in crypto.

Waarom is het werkleven onaangenaam? “Ik vind het erg vervelend om ergens in vast te zitten en drie jaar niet te willen studeren, rechtstreeks naar de arbeidsmarkt te gaan en de rest van mijn leven hetzelfde werk te doen”, aldus Siem. “Natuurlijk wil ik drie of vier jaar dezelfde baan hebben, maar ik wil ook nieuwe dingen ervaren zoals vrijwilligerswerk en leuke dingen doen. Ik kan nu voor 300 euro iets kopen waar ik blij mee moet zijn, maar ook kan investeer dat geld. Dan heb ik later in mijn leven minder stress en meer geld. Dit kan ik bijvoorbeeld aan mijn kinderen geven, zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken over onderwijs of woonlasten. En hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer rijkdom die je kunt opbouwen.

Lieke hoopt dat zijn bedrijf blijft groeien zodat het meer kapitaal heeft voor bruggepensioneerden. “Over een jaar of twee is het mijn missie om financiële educatie voor iedereen toegankelijk te maken. Die missie wil ik uitdragen door bijvoorbeeld arme gezinnen te bezoeken of voorlichting te geven op scholen. Dan wordt het niet meer commercieel zoals ik nu ben, maar misschien liever via een fonds.Ik denk dat ik daar veel voldoening uit haal.Ik hoop ook dat ik kinderen zal krijgen en tijd met ze zal doorbrengen.

Lieke ziet deze zoektocht naar zending bij veel jongeren terug. “Nu zijn er meer vragen: wat is je doel in het leven? Jongeren zijn belangrijker om geld te geven aan hun leven dan om te werken, werken en gaan.

Koen K.