BP-bankingfinance.nl » Preview: doem, somberheid, ECB en één witte zwaan
Preview: doem, somberheid, ECB en één witte zwaan

Preview: doem, somberheid, ECB en één witte zwaan

Het is eigenlijk een berenmarkt voor likvesten.

Dan daalt de AEX sinds 18 november vorig jaar gestaag, maar dan staat er nog niet eens -20% op het bord. Nota bene, de lijst van financiële, economische en geopolitieke vraagstukken is niet zo lang meer geweest sinds de kredietcrisis en de bijbehorende bearmarkt en zelfs de crash van 2007-2009.

Vergelijk de daling nu met die in het begin van 2020, toen we een crash van drie weken meemaakten. Noem het snel & vies en dan is het traag, slepend en als het lang genoeg duurt, vermoeiend. De eindeloze berenmarkt van 2000-2003 die volgde op de dotcom-boom dreef velen voor altijd uit de aandelenmarkt.

U ziet het goed, de AEX-prijsindex heeft deze eeuw precies n.i.e.t. bereikt. Aan. AEX FTI-futures sluiten vrijdag op 667,25. Dit is minder dan tien indexpunten boven de slotstand van de vorige eeuw. Toen waren we in de ban van Y2K, ofwel dat op 1/1/2000 computers niet zwart zou zijn. En zoiets is er altijd, toch?

Gelukkig leverde de AEX deze eeuw nog iets op als je je dividend herbelegde, maar het was ook geen vette pot. Zeker niet na kosten, belastingen, tracking errors en dividendlekkage. Gelukkig heeft de markt zelf beleggen en handelen in de loop der jaren veel, veel goedkoper gemaakt, wat een verschil maakt.

Energie

Energie

Terug naar 2022. Het zou morgen -20% op het bord kunnen zijn, omdat Wall Street eindelijk de resultaten van die dag bekendmaakte na de Europese sluiting op vrijdag. En Gazprom is verantwoordelijk voor de netwerken. To see also : Wat is Ardana (DANA)? Eerste stablecoin-ecosysteem op Cardano!. Je bepaalt zelf of het bedrijf gewoon onhandige technieken heeft of dat dit opzettelijk is. Of allebei.

BEKIJK: Wall Street sluit de week lager af omdat vroege winsten vervagen nadat Gazprom zegt dat het de bevoorrading niet onmiddellijk kan herstarten https://t.co/5ntfVpOtOL pic.twitter.com/EnGIhNedms

Ondertussen meer nieuws over en rond Russische energie:

BEKIJK: De ministers van Financiën van de G7 stemmen ermee in de Russische olieprijzen te beperken https://t.co/Z75zaUFsZK pic.twitter.com/SlXVaXN4Z1

De energieprijzen waren deze week laag. Bekijk hier de Nederlandse TTF-gastoekomst (oranje) en de Duitse elektrische toekomst.

Niet alleen dat, maar volgens de Bloomberg Commodity Points Index zit de olieprijs ook in een significante neerwaartse trend en zijn grondstoffen in het algemeen ook aan het dalen.

Zijn trouwens niet alle producten goed voor OCI?

De kunstmestprijzen schieten omhoog in Noord-Amerika nu fabrieken in Europa sluiten, waardoor de kosten stijgen van alles wat met het verbouwen van voedsel te maken heeft. https://t.co/GVWDdLmPYt

Aandelen zijn al een tijdje aan het dalen, maar er is een rally in crypto en veel beweging elders voor de markt
This may interest you :
AEX-index is vlak. NN, chippers, dollar, rentetarieven, crypto, centrale banken in een…

Inflatie

Inflatie

Dit alles is niet zonder gevolgen! Wacht even, de inflatieverwachtingen voor de euro vielen deze week van een klif. On the same subject : MATIC prijsvoorspelling: wat gaat deze nieuwe update doen met de Polygon?.

Voor de dollar daalden de inflatievooruitzichten voor één jaar zelfs onder de twee- en vijfjaars (referentie)swaps. Bedenk dat de VS, in tegenstelling tot Europa, alleen dure energie heeft en zeker geen energiecrisis. De inflatie wordt voornamelijk gedreven door lonen en voedselprijzen.

Waarom dalen de grondstoffen- en inflatieverwachtingen? recessie. Vooral de inkoopmanagersindices uit Europa en Azië hebben daar vorige week op gewezen. Een eenvoudige economische wet stelt dat als er minder economische activiteit is, er minder energie nodig is. Als gevolg hiervan dalen de prijzen.

See the article :
Heb je onlangs besloten om te leren investeren? Dit is een grote…

ECB

ECB

Dat brengt ons bij de agenda van deze week, met de aankondiging van het rentebesluit van de ECB in het rood en de OPEC-vergadering over productieverlagingen om de hoek. To see also : Dividendbeleggen: wat is het en hoe begin je?. Verschillende nationale bankpresidenten hebben de afgelopen week al over de ECB gesproken en dat is niet onopgemerkt gebleven.

BEKIJK: Van de renteverhoging van de Europese Centrale Bank tot de onrust op de oliemarkt van de laatste OPEC-bijeenkomst, we verzamelen de zakelijke en financiële verhalen om volgende week op te letten pic.twitter.com/BZ1jQErslq

De prijs op de markt zal donderdag vóór 14:15 met driekwart stijgen, wat de grootste stijging van de ECB-rente tot dusver (in 1999) zal zijn. Bank capitulatie? Want inflatie gaat gewoon niet vanzelf en pijnloos weg. De inflatie is veel te hoog en stijgt nog steeds, en de energiecrisis duwt Europa nu al in een recessie.

Traders duwen de ECB-rente in september met bijna 75 bp omhoog, gevolgd door een nieuwe verhoging van 50 bp in oktober. pic.twitter.com/JusvVsHpM0

De mate waarin ons continent wegzakt in malaise, kan morgen al duidelijk worden met de inkoopmanagersindices van de diensten van augustus. De sectorrapporten van vorige week maakten duidelijk dat EU-landen, het VK en verschillende Aziatische landen in een recessie zitten of op weg zijn naar een recessie. China is een gok.

En dan donderdag: driekwart? Ik hoor je al mopperen in de comments dat dertig kwartalen ook mogelijk zijn.

Het grootste probleem van de ECB is natuurlijk dat ze geen invloed heeft op de energieprijzen. Wat de president hierover te zeggen heeft, horen we donderdag. Ze zal zeker gevraagd worden, al was het maar omdat het controversieel is of de bank al financiële steun geeft aan sommige landen.

Weet je, de ECB heeft zichzelf zojuist het recht gegeven om de staatsobligaties van sommige landen – meestal ten zuiden van de Alpen – door te rollen, maar niet van andere, meestal ten noorden van de Alpen. Het is het Duits-Italiaanse 10-jaars renteverschil, de thermometer van de monetaire unie met twee snelheden.

Het is sinds die aankondiging niet meer gestegen en komt nog lang niet in de buurt van wat het was tijdens de eurocrisis meer dan tien jaar geleden.

En dit ondanks het feit dat de rente weer aan het stijgen is. Hier is een blik op de Duitse (oranje) en Amerikaanse 10-jaarsrente, die zo laag is als 3,19%.

Komen deze staatsobligaties terug naar investment grade voor particuliere beleggers? Erik Mauritz en ik vertellen er afgelopen vrijdag ook over in de IEXBelegersPodcast. Natuurlijk alles over de ECB deze week:

Laat @erikmauritz en ik 45 minuten nuanceren en dan weet @CoenGrutters toch nog een buzzy quote te vinden. Een simpele #IEXBeleggersPodcast over de zware beurs met en over alle usual suspects #AEX https://t.co/OZaZvuNWZN

5 crypto-gevaren die u moet kennen voordat u investeert
On the same subject :
Ruim een ​​kwart van de jongvolwassenen in Nederland bezit Bitcoin of andere…

Beurzen

Beurzen

Het wordt tijd dat we het over aandelen hebben, want de fundamentals zien er veel slechter uit dan die daling in de totale markt, die in het verleden erg slecht was. Dit jaar is alles dagelijks chaotisch: waarde, groei, cycliciteit, financiën en vastgoed lijken snel te gaan.

Kijkend vanaf 1 januari van dit jaar is het echter duidelijk: er staan ​​waarde- of defensieve dividendaandelen in de AEX ten opzichte van de rest. Fugro en Pharming zijn waarschijnlijk de grootste verrassingen, Flow Traders een enorme teleurstelling, en dan hebben we het nog niet eens over Just Eat Takeaway en CM.com.

Elders is het beeld misschien nog duidelijker. Alleen slechte aandelen stijgen in de S&P 100: fossielen, farmaceutica, voedsel en wapens zijn de enigen dit jaar, kortom. Kijk eens wie er onderaan staat… En Nivida maakt nog steeds 40x de verwachte winst.

Nee, het is zeker niet het jaar van ESG-beleggen. Nogal Het tegenovergestelde. De stroom is al gestopt.

Gewone aandelen- en obligatiefondsen doen het beter dan ESG-fondsen https://t.co/rrHtYSx1yZ

Tot nu toe is alles duidelijk en laten we zien dat we een slechte en deprimerende herfst tegemoet gaan met recessie, inflatie, energieonzekerheid, geopolitiek Bokitov-gedrag en zelfs schietpartijen. Met voor ons alle onzekerheden van dien omtrent ons bedrijf of bedrijf, baan, huis, huishoudpot, sparen en beleggen.

Tenzij je je hele leven besteedt aan het kopen & Wacht even, dan hoeft u misschien niet zo snel te beleggen in marktpartijen zoals vermogensbeheerders, brokers, marketmakers en misschien zelfs banken. Want in een recessie gaan de lussen in principe behoorlijk omhoog en toch maken of breken de resultaten.

Nogmaals, groeiaandelen (niet-renderend) zijn gevoelig voor hogere rentetarieven, en cyclische aandelen lijken goedkoop, maar kunnen van de ene op de andere dag erg duur zijn wanneer de economische cyclus omslaat en het bedrijf lijdt. Zelfs waardeaandelen zijn niet immuun voor dalingen, laat staan ​​voor uitverkoop.

Want misschien is er deze herfst en winter veel minder animo om te beleggen dan de afgelopen jaren met huishoudpotten onder energiedruk en populaire aandelen gedecimeerd op de markt. Om nog maar te zwijgen over de val van cryptocurrencies, waarin vooral nietsvermoedende spaarders werden bedrogen.

Winstverwachtingen

Winstverwachtingen

En in al deze ellende en sombere vooruitzichten is er één witte (?) zwaan: de verwachtingen van analisten over de winst van de EU-indexen dalen (nog) niet. Dat geldt voor de Amerikaanse en dus ook voor de MSCI-wereldindex, die voor ongeveer 60% uit Amerikaanse aandelen bestaat.

Dit is wat deze beoordelingen genereert. De EU-indexen liggen ongeveer op het langetermijngemiddelde, de Amerikaanse zelfs daarboven. Zeg maar hoe duur de AEX is met tweederde van de techniek. Misschien is dit een kans voor… S&P 500 heeft 27%, de wereldindex 21% en Euro Stoxx 50… 7%.

Natuurlijk kunnen analisten achterblijven, aangezien het moeilijk voor te stellen is dat de omzet en winst van bedrijven immuun zijn (zeker EU-consumenten kunnen veel minder uitgeven) en blijven voor recessie, inflatie, toeleveringsketen, energie en personeel en misschien zelfs geopolitiek en klimaat .

Het Amerikaanse bedrijfsleven kent ook de nadelen van de dure dollar, die dit jaar ten opzichte van alle valuta’s is gestegen, met uitzondering van – je zou het niet verwachten – de Zwitserse frank en – wie had dat gedacht? – Russische roebel, echt waar. Voor AEX-bedrijven waait deze dollarwind echter met u mee.

We hebben dat opnieuw gezien in de resultaten van het tweede kwartaal of het eerste kwartaal, het bedrijf is goed gekapitaliseerd en het is gemeen, slank & flexibel genoeg om alle uitdagingen en problemen direct aan te pakken. Met andere woorden, de recessie is er één, maar de winstrecessie is nog nergens te bekennen. Hij zou nog kunnen komen, maar we wachten al maanden op hem.

Wat mij betreft zou het de verrassing van het jaar zijn als er echt geen winstrecessie was (binnenkort -40%), maar weer een typische Mr. De markt zijn: de grond voorbereiden in de donkerste winterdagen van het komende seizoen, wanneer we letterlijk in de kou en in het donker mogen zitten.

Het kan allemaal eindigen met een sisser. Net zoals het uiteindelijk uitkwam in 2020, 2012, 2008, 2000, 1998, 1990 en 1987, toen we ook dachten dat we ten onder gingen. En dus tot 1929, de enige keer in de vorige eeuw dat het echt mis ging, en depressie en wereldoorlog volgden.

Even een kijkje onder de motorkap van het Damrak. Hoe schatten analisten de winst per aandeel en dividendgroei in het komende jaar? Middelmatig. Het kan een berenmarkt zijn, maar goedkope aandelen rollen niet tegen je. Aegon, NN, Shell en Ahold Delhaize misschien, maar dat is geen garantie voor een prijsstijging.

Want als de brede markt gaat, gaat iedereen. Alleen de een minder dan de ander. Waardeaandelen zijn in wezen het meest slijtvast. Bovendien lijken cyclische bedrijven zoals ArcelorMittal, Randstad en Signify goedkoop, maar dit kan een waardeval zijn wanneer de cyclus aanbreekt. Philips en Unibail zijn bijzondere situatiebedrijven.

Hoop en vrees

Berkshire Hathaways Charlie Munger (98) heeft het laatste woord omdat hij ons allemaal heeft overleefd. Hij heeft zelfs jeugdherinneringen aan de Grote Depressie. De rode draad in zijn verhaal is dat de mensheid er een puinhoop van blijft maken, maar gelukkig hebben we nog steeds een zakengemeenschap.

Ontsnappen is echter niet langer een optie, aangezien het cryptoparadijs niet helemaal is wat sommigen misschien hadden verwacht…

Het geweldige Bitcoin-experiment van El Salvador mislukt in het eerste jaar https://t.co/CIH6w7lcHw

Agenda

Rest mij nog u een fijne zondag te wensen en hier is de agenda voor deze week. Dus het rentebesluit van de ECB, PMI’s, het Fed Beige Book en handopsteken om te zien wie van jullie de nieuwe iPhone 14 gaat kopen met een lege huishoudportemonnee.

DONDERDAG 8 SEPTEMBER 2022 00:00 Kendrion – Investor Day

WOENSDAG 7 SEPTEMBER 2022 19:00 Apple onthult nieuw iPhone-evenement (VS) 22:00 GameStop – Q2-gegevens (VS)

DONDERDAG 8 SEPTEMBER 2022 13:00 uur FuelCell – cijfers derde kwartaal VS

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2022 13:00 Kroger – Gegevens tweede kwartaal VS

MAANDAG 5 SEPTEMBER 2022, 14.30 uur Services Purchasing Managers’ Index – augustus def. (Japan) 03:45 Services Purchasing Managers-index – augustus (Chi) 09:15 Services Purchasing Managers-index – augustus (Spanje) 09:30 Services Purchasing Managers-index – augustus (Ita) 09:50 Services Purchasing Managers-index – augustus def. (Fra) 09:55 Services Purchasing Managers’ Index – Finale augustus. (Dr) 10:00 Services Purchasing Managers Index – Augustus def. (eur) 10:30 Diensten inkoopmanagersindex – augustus resp. (VK) 11:00 Retail – juli (EUR) 11:00 Retail – juli (Bel) 15:30 Wall Street Gesloten op Labor Day 00:00 OPEC+ Meeting

DINSDAG 6 SEPTEMBER 2022 06:30 Inflatie – Augustus (NL) 06:30 Reserve Bank of Australia – Rentebesluit (Aus) 08:00 Fabrieksorders – Juli (D) 15:45 Services Purchasing Managers Index – Augustus Finale (VS) 16:00 Services Purchasing Managers Index ISM – Augustus (VS)

WOENSDAG 7 SEPTEMBER 2022 04:00 Handelsbalans – augustus (Chi) 08:00 Industriële productie – juli (D) 11:00 Economische groei – Finale tweede kwartaal. (eur) 13:00 Hypotheekdeposito’s – wekelijks (VS) 14:30 Handelsbalans – juli (VS) 20:00 Federal Reserve – Beige Book (VS)

DONDERDAG 8 SEPTEMBER 2022 00:50 Economische groei – Tweede kwartfinale. (Jap) 13:45 Europese Centrale Bank – Rentebesluit (EUR) 14:30 Europese Centrale Bank – Uitleg rentebesluit (EUR) 14:30 Ondersteuningsaanvragen – Wekelijks (VS) 17:00 Olievoorraden – Wekelijks (VS) ) ) 21:00 Consumentenkrediet – juli (VS)

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2022 03:30 Consumenten- en Producentenprijzen – Augustus (Chi) 06:30 Industriële Productie – Juli (NL) 08:45 Industriële Productie – Juli (Fra) 11:30 Industriële Productie – Juli (Bel) 16:00 Voorraadgroothandel – juli (VS)

Koen K.