BP-bankingfinance.nl » Koopt u crypto met uw bedrijf of beter om privé te investeren?

Koopt u crypto met uw bedrijf of beter om privé te investeren?

Steeds meer bedrijven willen iets met crypto doen. De populariteit van deze digitale valuta groeit al jaren en bedrijven willen niet te laat ingrijpen. Als u een eigen bedrijf heeft, heeft u misschien overwogen om te investeren in cryptocurrency voor bedrijven. Je kunt crypto’s zoals Bitcoin natuurlijk particulier kopen, maar het is ook mogelijk om dit voor bedrijven te doen.

De Belastingdienst maakt altijd onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke uitgaven. Als ondernemer betaal je geen btw over de goederen en diensten die je afneemt voor zakelijke transacties. Er kunnen dus ook andere regels gelden wanneer bedrijven cryptocurrencies willen kopen.

In dit artikel vertel ik waarom je zakelijk in crypto moet investeren en ga ik dieper in op de regels die in Nederland gelden voor zakelijk beleggen. Met de informatie die je uit dit artikel haalt, kun je je eigen conclusie trekken of investeren in crypto beter is voor privé- of zakelijke doeleinden.

Bekijk snel

Bekijk snel

Waarom zou je zakelijk beleggen in crypto?

Waarom zou je zakelijk beleggen in crypto?

Laten we eerst eens kijken naar enkele van de redenen die u zou kunnen hebben om te investeren in crypto voor bedrijven. Read also : Achter de prijsprognose: wat is papierhandel of virtuele investering?.

Iedereen die in crypto handelt, wil natuurlijk winst maken op zijn investering. Dit kan ook gelden voor bedrijven. Een bedrijf zou ervoor kunnen zorgen dat het nog meer winst maakt door zijn reeds gemaakte winst te investeren in bijvoorbeeld crypto.

Net als bij een particuliere investering kan het ook onverstandig zijn om geld te investeren dat eigenlijk voor andere dingen nodig is. De prijs van cryptocurrency kan altijd dalen, en wanneer crypto moet worden verkocht omdat er betalingen moeten worden gedaan, verliest een bedrijf op zijn investering.

2. Vermogensbescherming

Geld kan steeds minder waarde hebben. In 2022 zagen we dat dit kon gebeuren door de hoge inflatie. This may interest you : Alle tips voordat u in cryptocurrencies investeert. Productprijzen worden steeds duurder, waardoor we steeds meer geld moeten betalen om hetzelfde te kunnen kopen. Dit geldt niet alleen voor particulieren, maar natuurlijk ook voor bedrijven.

Door inflatie stijgen ook de prijzen van producten, grondstoffen en diensten die bedrijven voor hun bedrijf moeten kopen. Als gevolg hiervan kan de winst die ze maken waarde verliezen als deze op een bankrekening blijft staan. Dit kan een reden zijn om bijvoorbeeld in Bitcoin te investeren. Het is natuurlijk belangrijk dat de verkoopprijs van deze crypto niet lager is dan het aankoopbedrag.

In onderstaande video leert u meer over hoe u uw vermogen kunt beschermen tegen bijvoorbeeld inflatie.

3. Plannen om crypto te gebruiken binnen het bedrijf

Steeds meer zien we dat bedrijven iets met crypto willen doen. Ze willen bijvoorbeeld betalingen met crypto gaan accepteren. Hierdoor kunnen klanten hun producten betalen met bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. On the same subject : 5 kansen voor degenen die geld willen verdienen met crypto. Bedrijven zullen natuurlijk wel een wallet moeten hebben waarop ze crypto’s kunnen ontvangen. Ook moet er al wat crypto in deze wallet zitten, bijvoorbeeld voor refunds.

Als u in de toekomst crypto in uw bedrijf wilt opnemen, kan dit een reden zijn om nu rijkdom naar crypto te verplaatsen.

Investeren in een cryptofonds | Investeren in cryptofondsen
On the same subject :
Investeren in een crypto beleggingsfonds kan een interessante aanvulling zijn op een…

Mag je in Nederland zakelijk beleggen in crypto?

Mag je in Nederland zakelijk beleggen in crypto?

In overeenstemming met de Nederlandse wet- en regelgeving kunt u beleggen in verschillende beleggingsproducten voor handelsdoeleinden. Denk aan aandelen, indices, ETF’s, edelmetalen en natuurlijk cryptocurrency. Per beleggingsproduct kan andere wet- en regelgeving gelden. Daarom is het belangrijk om vooraf te weten in welke producten u wilt beleggen. Dit is de enige manier om te weten of het zinvoller is om in bepaalde producten te beleggen voor professionele of privédoeleinden. Als u dit lastig vindt, kunt u natuurlijk ook terecht bij een accountant die gespecialiseerd is op dit gebied.

Investeren in cryptovaluta? 3 valkuilen voor beginners
This may interest you :
Crypto, we kunnen er niet omheen. Misschien heb je al een deel…

Is het fiscaal gezien verstandiger om zakelijk of privé in crypto te beleggen?

Is het fiscaal gezien verstandiger om zakelijk of privé in crypto te beleggen?

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een zzp’er, zoals een freelancer of freelancer, en een eigenaar van een BV (Limited Company) of NV (Public Limited Company).

Crypto kopen als zelfstandige ondernemer?

Als je een zelfstandige ondernemer bent en wilt investeren in crypto, maakt het niet uit of je crypto’s zoals Bitcoin koopt voor zakelijke of privé doeleinden. Dit geldt voor ondernemers met een eenmanszaak en VOF. De belasting over deze crypto betaal je dan in box 3.

Box 3 is de belastingcategorie waar spaar- en beleggingsfondsen worden belast. Als eenmanszaak ben je de rechtspersoon binnen de onderneming. Dit betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen particulieren en bedrijven.

Hoeveel belasting betaal je over crypto investering als zelfstandige ondernemer?

In 2022 is het belastingvrije deel van box 3 50.650 euro. Dit betekent dat u geen belasting betaalt over de eerste 50.650 euro van uw totale vermogen (spaargeld en de waarde van uw beleggingen). Boven dit bedrag betaalt u vermogensbelasting:

Als u een fiscale partner heeft, zoals een verloofde of mede-eigenaar van de VOF, is het vrijgestelde deel 101.300 euro.

U kunt ook een extra vrijstelling krijgen voor groene investeringen. De vrijstelling voor groen beleggen in box 3 is € 61.215 per fiscale partner. U krijgt ook een extra heffingskorting voor groene investeringen. Let op: groene beleggingen worden erkend door fiscaal groene fondsen. Je kunt dus niet zelf bepalen of iets een groene investering is.

Crypto kopen met een BV of NV?

Op het moment dat je besluit om als BV of NV een crypto te kopen, zal dat fiscaal totaal anders zijn, omdat de BV of NV dan de rechtspersoon is. U moet de beleggingen dan als vlottende activa op de balans plaatsen. De Belastingdienst rekent de waarde van cryptocurrencies om naar euro’s, om zo winst of verlies vast te stellen.

Wanneer crypto-investeringen winst hebben opgeleverd, wordt deze winst belast door de Belastingdienst. Het percentage belasting dat u dan moet betalen is aanzienlijk hoger dan het percentage in box 3. Over deze winst betaalt u dan hetzelfde belastingbedrag als over alle overige posten die als vlottende activa op de balans staan.

Wat gebeurt er als je verlies maakt met een cryptobelegging als BV of NV?

In het meest gunstige geval maak je een mooie winst op de cryptocurrency die je hebt gekocht. Over dit bedrag moet u dan belasting betalen, maar het kan natuurlijk zijn dat u meer geld overhoudt dan voorheen. Het is echter niet ondenkbaar dat u verlies lijdt op de belegging die u als BV of NV heeft gedaan. Crypto is immers volatiel en er zijn veel mensen die geld verliezen met hun investering.

Zodra u een verlies realiseert, beschouwt de Belastingdienst het als een “niet-handelsinvestering”. De fiscus beschouwt de investering dan als een private uitgave, wat negatieve gevolgen kan hebben. Het verlies is dan niet aftrekbaar van de winst, waardoor u in het ergste geval belasting moet betalen over het deel dat u heeft belegd.

En dan het worstcasescenario: faillissement na het mislukken van de investering. Het faillissement wordt dan aangemerkt als “het gevolg van slecht beheer”. U kunt dan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schulden die u in het bedrijf heeft opgebouwd. Denk aan de belastingschulden, maar ook aan de schulden die u zou kunnen hebben bij andere bedrijven.

Met deze informatie kun je waarschijnlijk zelf bepalen of het zinvol is om zakelijk (in opdracht van een BV of NV) in cryptocurrency te investeren. Je moet natuurlijk altijd zelf de voor- en nadelen afwegen en dan zelf je keuze maken. Als je hier problemen mee hebt, kun je altijd een accountant om hulp vragen.

Hoe zit het als klanten mijn diensten en producten afrekenen met crypto?

Hoe zit het als klanten mijn diensten en producten afrekenen met crypto?

Cryptocurrency wordt steeds vaker gebruikt als betaalmiddel. Misschien accepteert u zelf betalingen met crypto of heeft u klanten die uw bedrijf alleen met crypto willen betalen. Dit kan verschillende voordelen hebben, maar roept natuurlijk ook veel vragen op. Want hoe zit het met de technische belasting wanneer u betalingen in cryptocurrency ontvangt?

Betalingen als zelfstandig ondernemer ontvangen

Als je een freelancer of freelancer bent en klanten betalen je met crypto, dan betaal je daarover belasting op dezelfde manier als met fiat-valuta. U moet de waarde van de cryptocurrency omrekenen naar euro’s. Dit gebeurt op basis van de geldende wisselkoers op het moment van betaling. U geeft dan de waarde van de crypto aan in euro’s aan omzetbelasting en inkomstenbelasting.

Betalingen als BV of NV ontvangen

Ook als je als BV of NV betalingen in crypto ontvangt, zul je de waarde van deze crypto in euro’s moeten doorgeven aan de Belastingdienst. Dan betaal je over die euro’s belasting zoals elke andere vorm van inkomen.

De waarde van de crypto kan natuurlijk sterk fluctueren. Het is daarom belangrijk om er fiscaal goed over na te denken. Stel, u ontvangt op 1 maart een betaling van 1000 euro in crypto. U moet dan aan het einde van de maand de omzetbelasting betalen. Is de waarde van deze crypto gedaald tot 600 euro, dan moet je over de 1000 euro alsnog belasting betalen.

Ook is het geen goed idee om crypto niet te melden bij de Belastingdienst. Veel mensen denken dat crypto volledig anoniem is, terwijl dat helemaal niet zo is. In onderstaande video wordt nader uitgelegd wat er kan gebeuren als je crypto niet meldt bij de Belastingdienst.

Conclusie

Het is toegestaan ​​om in Nederland te investeren in zaken, bijvoorbeeld in cryptocurrency. Als we naar de regels kijken, zien we een groot verschil tussen beleggingen in opdracht van een eenmanszaak/VOF en beleggingen in opdracht van een BV of NV.

Als freelancer betaal je belasting over crypto-investeringen. Dit gaat op dezelfde manier als wanneer u particulier zo’n investering zou doen: in box 3. Dit verandert zodra er een investering wordt gedaan vanuit een BV of NV. De gemaakte winst moet als vlottende activa op de balans worden geboekt, waarna de onderneming belasting moet betalen over de winst.

Op het moment dat een BV of NV verlies boekt op zijn crypto-investeringen, zal de Belastingdienst de investeringen classificeren als “niet-handelsinvesteringen”. Het verlies kan niet worden afgetrokken van de winst en in het ergste geval moet er belasting worden betaald over het geïnvesteerde bedrag. Als dit leidt tot een faillissement en de Belastingdienst ziet dit als een “resultaat van wanbeheer”, kan de ondernemer aansprakelijk worden gesteld.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel meer weet over zakelijke investeringen in cryptocurrencies. Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over cryptocurrency of andere vormen van beleggen? Stel dan je vragen in onze Facebook-groep EverythingAboutCrypto en onze experts beantwoorden al je vragen.

Heeft u nog andere crypto-gerelateerde vragen? De eenvoudigste manier is om uw vraag te zoeken in onze FAQ. Wat je ook kunt doen is je vraag googlen + “AllesOverCrypto”. Je komt al snel uit bij een van onze andere artikelen die over dit onderwerp gaan, zodat je snel meer te weten kunt komen over dit onderwerp.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, inclusief alle producten (inclusief Crypto Signals en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kunnen op geen enkele manier worden opgevat als een uitnodiging persoonlijk advies of aankoopadvies en investeren in één of meerdere cryptocurrencies . AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en is dat uitdrukkelijk ook niet van plan.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben een uitsluitend educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze worden opgevat als financieel, juridisch of fiscaal advies. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootst mogelijke aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan ​​voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie is op eigen risico. U dient zich ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, snel verouderd is of kan raken. Houd hier rekening mee bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt u uitdrukkelijk verzocht de gegevens zelf te verifiëren.

Iedereen die in een of meer cryptocurrencies wil investeren, moet zelf onderzoek doen voordat hij de beslissing neemt om cryptocurrencies te kopen of verkopen. AllesOverCrypto is op geen enkele manier betrokken bij dit proces. U bent als enige verantwoordelijk voor uw eigen aan- en verkoopbeslissingen. Het kopen van cryptocurrencies brengt grote risico’s met zich mee vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is om het volledige bedrag van je aankoop te verliezen. Koop dus geen crypto die u zich niet kunt veroorloven te verliezen.

Koen K.