Er is het afgelopen jaar veel geroezemoes geweest op de cryptomarkt. Nog maar een paar maanden geleden bereikte bitcoin een recordhoogte van ruim 66.000 euro. Mede door dit soort berichten hebben veel ondernemers in Nederland besloten om ook de sprong naar crypto te maken.
Benieuwd of bitcoins kopen ook iets voor jouw bedrijf is? In dit artikel lees je meer over investeren in cryptocurrency voor zakelijk of privé, zodat je kunt checken wat voor jou het meest interessant is. Ook lees je meer over crypto en belastingdienst zodat je weet wat je als ondernemer kunt verwachten.
Is investeren in crypto als ondernemer verstandig?

Ten eerste is het raadzaam om wat meer te weten over beleggen in crypto; of je het nu privé of zakelijk doet. Het afgelopen jaar lijkt bijna iedereen last te hebben van cryptokoorts. De kans dat je iemand kent die heeft geïnvesteerd in bitcoins of een andere valuta is erg groot. Heel vreemd is dat niet: mede door de kroon is beleggen in crypto erg populair geworden. Toen COVID-19 een wereldwijde economische crisis veroorzaakte, besloten ondernemers en investeerders op zoek te gaan naar een alternatief voor hun investeringen. Beleggen in aandelen en andere beleggingen bleek destijds, in tijden van economische crisis, minder interessant.
Voor crypto geldt het principe van vraag en aanbod: als de belangstelling voor crypto toeneemt, stijgen de prijzen. Het aanbod wordt immers kleiner als je erin gaat investeren. Dit zie je duidelijk terug in de prijzen via Satos, een platform waar je cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. On the same subject : Bitcoin prijs: 10% winst met deze transactie!. Daar kun je heel goed zien hoe de prijzen het afgelopen jaar zijn gegaan, waardoor deze digitale valuta ineens een stuk minder waard kunnen zijn. Beleg daarom alleen met geld dat je zou kunnen verliezen, want crypto is extreem volatiel. Je weet nooit waar dingen heen gaan tussen aanhalingstekens, dus het zou zonde zijn om al je (zakelijke) geld via crypto te verliezen.
Privé of zakelijk investeren in cryptocurrency als ondernemer

Wil je als ondernemer investeren in crypto, dan kan dat voor zowel zakelijke als privé doeleinden. Als je een zelfstandig ondernemer bent, zoals een zzp’er, is het vaak raadzaam om cryptovaluta onderhands te kopen, bijvoorbeeld via Satos. On the same subject : Hoe goud beter presteert dan Bitcoin in een recessie. Dat klopt: als u veel winst maakt met uw cryptocurrency-investering, hoeft u de winst niet mee te rekenen als de winst van uw bedrijf. U hoeft geen belasting te betalen over waardestijgingen, wat het aantrekkelijker maakt om in crypto te investeren.
Als u echter van plan bent te investeren in cryptocurrency voor bedrijven, moet u zich ervan bewust zijn dat elke waardestijging van een cryptocurrency belast kan worden. Ook als er sprake is van een waardevermindering, moet u deze in uw administratie opnemen. Kortom: u moet cryptowinsten en -verliezen vermelden wanneer u in het bedrijfsleven investeert. Dat kan voor de ene ondernemer prima zijn, terwijl het voor een andere ondernemer bepaalde financiële zaken wat lastig maakt. Bespreek daarom met je accountant wat het verstandigste is als je wilt investeren in crypto for business.
Crypto en de Belastingdienst: dit moet je weten

Tot slot is het goed om meer te weten over crypto en de Belastingdienst. Hoewel cryptografie relatief jong is, komt er steeds meer regelgeving op het gebied van cryptografie en de Belastingdienst. Zo moet u deze investeringen altijd aangeven bij uw aangifte en kunt u een flinke boete krijgen als u dat niet doet en de Belastingdienst erachter komt. Read also : Daghandel in cryptovaluta, wat is het? – Al het nieuws uit Rotterdam. U moet uw crypto-investeringen aangeven in box 3 (vermogensbelasting). Het belastingvrije vermogen voor crypto in 2021 is € 50.000 of € 100.000 bij een fiscale partner. Als u dit bedrag overschrijdt, moet u dit bij uw aangifte vermelden.
Ben je een stap voor in crypto en het verdienen van geldmijnmunten? Dan geeft u uw vermogen aan in box 1. Vanuit dit vakje moet u meer belasting betalen over dit vermogen. Wat u ten slotte moet weten, is dat de waarde van uw crypto-portemonnee elk moment verandert. Daarom berekent de Belastingdienst de waarde van de betreffende valuta op 1 januari om 00:01 uur van het jaar waarover u uw aangifte doet. Ons advies? Lees via deze pagina van de Belastingdienst nog meer over dit onderwerp zodat je als ondernemer met voldoende kennis aan de slag kunt gaan met het kopen van bitcoins.
- Investeren in cryptovaluta? Dit zijn de eerste 4 tips - maart 18, 2023
- Bitcoin steunt na 58% aandeeldaling, Silvergate valt vandaag? - maart 4, 2023
- Wat zijn de risico’s van beleggen in cryptocurrency? - februari 25, 2023