Crypto-investering. Is het slim als je kijkt naar de lange termijn of is het compleet irrationeel, gezien de huidige crash in de cryptomarkt? Studenten, oud-leerlingen en docenten van Fontys uitgelicht.
Iedereen die in crypto belegt, gebruikt een vorm van valutahandel. Er is geen handel met echt geld, cryptocurrency kun je immers niet in je hand houden, maar met een digitale portemonnee. Zie het als een soort programmeercode.
In de cryptomarkt zijn er allerlei verschillende digitale valuta. Bitcoin is het populairst en volgens oud-student journalistiek Kasper Wienk ook het meest betrouwbaar. Momenteel is hij hoofdredacteur van crypto-app BLOX.
Maak je geen zorgen Kasper maakt zich geen zorgen over het feit dat Bitcoin 50 procent is gedaald sinds de valutapiek. Hij legde uit: “De waarde van geld neemt elk jaar toe. Het laagste vorig jaar, toen de munt op 24.000 euro stond, werd even aangeraakt. Maar nu, ondanks de crash, is de munt al meer waard dan in de lage periode van 2021.”
Kasper ziet nog steeds een groot nadeel op korte termijn. Maar op den duur ben ik nergens goed in. Mensen doen het nu vooral voor snel geld. Dat is inderdaad mogelijk, maar er is ook een keerzijde. Dat betekent dat je veel geld kunt verliezen.”
Kasper zelf heeft minimaal 80 procent van zijn vermogen in crypto. “Veel mensen zien dat als gevaarlijk, maar ik vind het gevaarlijk om mijn geld op de bank te zetten. Bitcoin is een veilige plek en wordt altijd geverifieerd. Maar het is belangrijk om niet al je geld in één keer te zetten. En dat je weet wat waarin je investeert. Doe het niet alleen omdat je vrienden het doen. Denk goed na.”
De betekenis van betalen is niet de economieleraar Ewoud Jansen is weinig beter dan crypto. En dat is zacht uitgedrukt. “Ik wil het niet meteen verbieden, maar ik betwijfel het”, zei hij. “Ik geloof niet dat crypto een belangrijke rol kan spelen in het monetaire systeem.”
Dat Bitcoin al dertien jaar bestaat en nog niet als betaalmiddel gebruikt moet worden, is volgens Jansen voldoende. “Het is mislukt. Het wordt gebruikt als een fantasie, en ik denk niet dat het beter zal worden.”
Een gok wagen? Jansen ziet de cryptomarkt niet als een investering, zoals vele anderen het zouden omschrijven, maar als een grote gok. Je kunt ook in het casino spelen. Ik kan alleen maar zeggen: wees voorzichtig.”
“Veel studenten missen kennis over crypto. Ze denken dat ze in een specifieke valuta investeren, maar Bitcoin is geen valuta. Het is niets meer dan een digitale code. De waarde stijgt alleen omdat er meer mensen binnenkomen, niet omdat het bedrijf winstgevend is, zoals het geval is met gewone investeringen.”
Vraag en aanbod In tegenstelling tot Jansen, die de toegang tot de cryptomarkt uitsluit, investeert zijn student Andrei Fisca in digitale munten. Vijf jaar geleden deed hij zijn eerste investering. Hij heeft nu nog geen 5000 euro overgemaakt naar zijn digitale portemonnee. “Ik wou dat ik meer had geïnvesteerd. En dat ik al begonnen ben.”
“Het is belangrijk om alleen naar de waarde van cryptocurrency te kijken”, antwoordde hij op de vraag of hij zich zorgen maakte over de ineenstorting van de markt. “Als je er lang genoeg over doet, wordt de evolutie van de cryptomarkt zichtbaar. Net als elke andere markt is de prijs niet alleen gebaseerd op productie. Hij is gebaseerd op vraag en aanbod.”
Andrei heeft vertrouwen in de toekomst van crypto. “De ontwikkeling van blockchaintechnologie heeft kansen gecreëerd die voorheen niet bestonden. Tegelijkertijd heeft blockchain de mogelijkheid om derde partijen te verwijderen en gebruikers direct met elkaar te verbinden. Hoe meer mensen het gaan proberen, hoe groter het wordt. totale waarde van dit ecosysteem zal zijn. En dat zal leiden tot een toename van de markt.” [Karen Luiken]
- Investeren in cryptovaluta? Dit zijn de eerste 4 tips - maart 18, 2023
- Bitcoin steunt na 58% aandeeldaling, Silvergate valt vandaag? - maart 4, 2023
- Wat zijn de risico’s van beleggen in cryptocurrency? - februari 25, 2023