Het is een “grote zorg” van José Manuel Campa, president van de Europese Bankautoriteit (EBA). Er komt een Europese cryptowet en Campa vreest dat ze niet genoeg personeel met cryptokennis zal vinden voor het nodige toezicht. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
Nieuwe Europese wetgeving heeft tot doel de cryptowereld, die in het verleden vaak werd omschreven als een soort Wild West, tegen te gaan. Voor de cryptomarkt zijn al enkele jaren Europese regels van kracht, maar die gaan vooral over het voorkomen van witwassen. Eind juni hebben de lidstaten overeenstemming bereikt over een nieuwe set regels om investeerders en de financiële stabiliteit van cryptocurrencies en andere cryptoproducten te beschermen, bekend als de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA). De wetgeving moet deels in 2024 en deels in 2025 in werking treden.
Grote uitdaging

Het toezicht wordt gedeeld tussen nationale en Europese toezichthouders, waaronder de in Parijs gevestigde EBA. In een interview met FT zegt Campa dat het vinden van medewerkers een grote uitdaging is, “vooral op het gebied van technologie en alles wat met crypto en digitalisering te maken heeft. This may interest you : Investeren in crypto is het spel, zegt MetaMask mede-oprichter. Er is veel vraag naar in de samenleving.”
Campa vreest ook dat de planning van de nieuwe Europese wet niet haalbaar is, omdat hij nog niet weet welke cryptomunten en marktplaatsen zijn organisatie moet reguleren. Dat zou pas in 2025 duidelijk kunnen worden. “Dus ik weet niet precies waar we mee te maken krijgen.” Volgens Campa is crypto een “zeer dynamische” wereld waarin regulering altijd een beetje achterloopt op de markt.
Met Nederlandse toezichthouders moet worden afgesproken welk deel van het toezicht onder De Nederlandsche Bank (DNB) valt en welk deel onder de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit overleg vindt plaats onder regie van het ministerie van Financiën. Het wordt een beetje van beide: het beschermen van beleggers is meestal meer een zaak van de AFM en DNB is verantwoordelijk voor het beschermen van de financiële stabiliteit. Op de vraag of de AFM ook rekening houdt met het gebrek aan dit specifieke personeel, zegt de toezichthouder dat zij hier momenteel niet mee te maken heeft, maar dat dit in de toekomst “niet ondenkbaar” is. DNB schrijft ‘om de zorg van de EBA te delen’.
Klantenproducten

Teunis Brosens, Chief Economist Digital Affairs bij ING, bestudeerde MiCA, de nieuwe wetgeving. Hij ziet dat vooral aan handelsplatformen eisen worden gesteld, in het voordeel van beleggers. Brosens: “Crypto-aanbieders zouden bijvoorbeeld duidelijker moeten zijn over de eigenschappen en risico’s van de munten die ze aanbieden. See the article : Investeren in crypto’s? Je kunt het op deze 3 manieren doen – dat moet je weten. Ook moeten er klantprofielen worden opgesteld zodat beleggers kunnen testen of cryptoproducten voor hen geschikt zijn. In sommige gevallen kunnen beleggers zelfs schade verhalen op handelsplatformen als ze bijvoorbeeld hun geld verliezen door een cyberaanval.
Interessant is ook dat aanbieders van stablecoins (crypto-valuta’s die vanwege een koppeling met echte valuta als veilig worden beschouwd) kleine buffers aanhouden, zoals banken dat moeten doen. Stabiele valuta Terra bleek eerder dit jaar allesbehalve stabiel en implodeerde, waarna vele miljarden dollars in rook opgingen.
“Stablecoins zijn nu behoorlijk groot, er is al zo’n 140 miljard dollar in geïnvesteerd”, zegt Brosens. “Net als een bankrun waarbij alle mensen tegelijkertijd geld opnemen, kan er ook een run zijn op een stablecoin. Nu zijn er regels over waar een aanbieder van zo’n valuta in moet beleggen, zoals staatsobligaties.
een versie van
- Investeren in cryptovaluta? Dit zijn de eerste 4 tips - maart 18, 2023
- Bitcoin steunt na 58% aandeeldaling, Silvergate valt vandaag? - maart 4, 2023
- Wat zijn de risico’s van beleggen in cryptocurrency? - februari 25, 2023