BP-bankingfinance.nl » EUR-studenten weten vaak waar ze in investeren

EUR-studenten weten vaak waar ze in investeren

Neville Lala (20, IBCoM) heeft al zijn vrienden in de EUR overtuigd om te gaan beleggen. “Vanaf vijf euro heb je al een account op de Rebellion-app en zit je in crypto’s.”

Het enthousiasme van Lala is ook herkenbaar voor de 23-jarige student bedrijfseconomie Janne Petrak: “In februari ben ik samen met mijn hele vriendengroep begonnen met investeren in de Trade Republic-app. Het was heel gemakkelijk te regelen en het leek me een goede manier om je tijd door te brengen als je zoveel tijd thuis doorbrengt.”

Populair

Beleggen is enorm populair onder jongeren en studenten. Uit recent onderzoek van het Nibud en Rabobank blijkt dat 42 procent van de jongeren in Nederland investeert. On the same subject : ‘Jongeren verliezen soms duizenden euro’s met cryptocurrencies’. Vorig jaar steeg het aantal investerende huishoudens volgens de AFM al met 11 procent, een groot deel van de nieuwe beleggers was jonger dan 30 jaar.

Uit het rapport blijkt onder meer dat ruim een ​​kwart van de jongeren investeert in cryptocurrency. Hiervan belegt 31 procent traditioneel in aandelen, obligaties en fondsen. 10 procent investeert alleen in crypto. 25% investeert zowel traditioneel als in crypto.

"Crypto is een beetje een gok"
See the article :
Steeds meer jongeren investeren in crypto. Uit onderzoek van Rabobank en NIBUD…

Vroeg beginnen

Auke Fokkema, penningmeester van studentenbeleggingsvereniging B&R Beurs, vindt 42 procent “niet zo erg”. “Maar we zitten in een bubbel. Iedereen in onze vereniging investeert. Zo gek is het ook niet. Studenten willen hun studieschuld kwijt. See the article : Britse Kanaaleilanden trekken laagbelaste cryptobedrijven aan. Zo’n schuld werkt gewoon tegen je. Als je bijvoorbeeld na je studie een woning wilt kopen, krijg je meteen in de problemen met een hypotheekaanvraag. Je wilt geen vliegende start hebben. En het is ook gewoon leuk en je verdient er wat aan.”

Bestuursvoorzitter van B&R Hanz Matthee begon op zijn zeventiende met beleggen. “Ik begon met het doorbladeren van jaarverslagen voor bedrijven. Hierdoor kon ik zien welke bedrijven het goed deden en wat de groei was. Het is alleen voordelig om zo vroeg mogelijk te beginnen. En je kunt bouwen vanaf een goede start. Zoals de Amerikaanse topbelegger Warren Buffet zegt: regel één is om nooit geld te verliezen en regel twee is om regel één nooit te vergeten.”

Welke cryptovaluta kopen in 2022? Top 5 beste crypto's om nu te kopen
Read also :
Het onderstaande artikel is een ingezonden stuk en valt niet onder de…

20.000 euro verloren

Fokkema vult aan: “Er is ook een heel structurele reden om in te zetten. De Nederlandse lonen zijn de afgelopen tien jaar met 20 procent gestegen, terwijl de S&P 500, die de ontwikkeling van de Amerikaanse aandelenmarkt laat zien, met 250 procent is gegroeid. Read also : Daghandel in cryptovaluta, wat is het? – Al het nieuws uit Rotterdam. Sparen is door de negatieve rente niet meer mogelijk en ook de inflatie loopt op. Met andere woorden, als je niet wilt dat je macht verdampt, moet je dat doen.”

Lala, die op haar 16e begon met beleggen, haalde haar informatie altijd van het internetplatform Reddit: “Ik heb geïnvesteerd in bedrijven waar iedereen op de forums het over had. Als het goed ging, gaf het veel adrenaline. Ik kwam terug. Zo verloor ik met snapchat 12 dollar per aandeel en ineens was ik 20.000 euro kwijt. Het heeft me geleerd wat voorzichtiger te zijn.”

Discussie: Hoe BlockchainTraders meer verdienen dan Bitcoin
Read also :
Er is een serieus rendement te behalen binnen de cryptomarkt voor beleggers…

Kennis

Om dergelijke verliezen te voorkomen, richt de vereniging van Matthee en Fokkema zich vooral op het vergroten van kennis bij studenten die graag wedden. B&R heeft 1850 leden en 53 verschillende broederschappen. Leden krijgen bijscholing in de vorm van masterclasses van ervaren investeerders en werkgroepen waar leden kennismaken met specifieke bedrijven of fondsen. De geschillen investeren tegen elkaar in concurrentie.

Het is niet vanzelfsprekend dat zoveel studenten net zo actief bezig zijn met het vergroten van hun kennis over beleggen als bij B&R. Het Nibud is niet helemaal positief over de kennis van beleggende jongeren in Nederland. Op de vraag naar risicospreiding in de enquête antwoordde 43 procent fout en 18 procent antwoordde “Ik weet het niet”. Het Nibud vond dit een zorgelijke bevinding.

Saaie oom

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit merken grote belangstelling, maar maken zich zorgen over de kennis van beleggende studenten. Hoogleraren Mathijs van Dijk en Mary Pieterse-Bloem geven een cursus over beleggen.

Pieterse-Bloem: “Vorig jaar heb ik ooit in een collegezaal studenten gevraagd of ze hun hand op mochten steken als ze zouden investeren. Toen bleek dat bijna alle handen omhoog gingen. Minstens zoveel studenten hebben traditioneel geïnvesteerd als in crypto.

Van Dijk praat vaak met studenten over beleggen: “Ik voel me vaak een saaie oom met advies, maar ik zit al vijftien jaar in dezelfde aandelen en fondsen, dus ik zeg vaak tegen studenten: kijk naar de lange termijn. Voor studenten is dat niet altijd vanzelfsprekend.”

Pieterse-Bloem mag naast zijn werk bij de Rabobank geen beleggingsadvies geven, maar bespreekt met zijn studenten nieuwe ontwikkelingen in de markt. “Ik heb het over de factoren die belangrijk zijn voor de aandelen waar ze iets van weten. Ik moedig ze vooral aan om zelf na te denken. Vervolgens schets ik verschillende scenario’s hoe bijvoorbeeld de centrale bank zal reageren op inflatie en de economische effecten van de omicron-variant.”

DUO-lening

Student bedrijfseconomie Leonardo Durga investeert sinds 2018 maandelijks zijn maximale lening van DUO in aandelen. “Het is de goedkoopste lening die ik ooit krijg. Waarom zou u de opbrengst niet gebruiken voor een investering die uw leven kan veranderen? Het is geen slecht idee voor mij. Het gaat om het bewust afwegen van risico’s. Ik kwam er al vroeg achter dat ik veel risico aankan en dat ik de investering van die lening op langere termijn terugverdien.”

Bij B&R is het ook heel gebruikelijk dat studenten investeren met hun DUO-lening. Fokkema: “Veel leden beleggen met geld uit een lening van DUO. Het CDA wilde deze optie onlangs verbieden, maar naast oncontroleerbaar is het volgens mij ook tot meer sociale ongelijkheid leidt. Als dat niet meer kan, kun je pas beginnen met beleggen als je een rijke vader of moeder hebt. Daarnaast blijkt uit het rapport ook dat slechts 2 procent van de jongvolwassenen die beleggen in de schulden zitten, vergeleken met 5 procent van de jongvolwassenen die niet beleggen.”

Van Dijk kijkt bezorgd naar deze ontwikkeling: “Geld lenen brengt per definitie vaak veel risico met zich mee, zeker als je naast je DUO-lening weinig spaargeld hebt, dan kan het slecht aflopen.” Pieterse-Bloem beaamt: “Je moet alleen beleggen met geld dat je echt kunt missen, anders is het geen goed idee.”

Crypto ’s

Durga begon op 15-jarige leeftijd te investeren in crypto. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in hoe het financiële systeem werkt en ik denk dat ons systeem te veel gebaseerd is op schulden. En daarom fluctueert de waarde van de beleggingen erg. Ik ging daarom op zoek naar iets dat op den duur zijn waarde zou behouden. Toen kwam ik Bitcoin tegen. Ik wilde mezelf beschermen tegen een toekomst waarin de waarde van geld verdampt.”

Enthousiast vervolgt hij: “Het mooie van crypto is dat je altijd weet dat het aanbod hetzelfde is. Producten worden vaak niet veel meer waard, de waarde van geld daalt en op die achtergrond is Bitcoin gewoon een spaarvarken. Daarnaast betaal je met coins als Ethereum geen transactiekosten meer, omdat transacties geautomatiseerd zijn. Nieuwere cryptocurrencies zoals Cardano en Polkadot zetten ook in op deze nieuwe manier van transacties. Zij zullen profiteren van deze nieuwe ontwikkeling. Ik geloof echt in de toekomst van crypto.”

Risicovolle investeringen

Volgens Durga kennen beleggers de risico’s van de cryptomarkt, maar denken ze op een andere manier. “Ik begon met meer risicovolle investeringen, de opkomende crypto’s, en nu zit ik er 10 procent in. Maar ik heb vrienden die al hun geld erin hebben. Ik merk bij hen dat ze anders over geld denken, ze verdienden ook hun geld op die manier, zodat ze minder afkerig zijn om hun weddenschap weer te verliezen.” Durga zelf heeft de afgelopen jaren veel meer gedaan om risico te spreiden en belegt zowel traditioneel als in crypto.

Toch bevat het Nibud-rapport een aantal kritische opmerkingen over crypto. Het zal voor jongeren niet altijd duidelijk zijn dat de prijzen sterk fluctueren. Voor Janne Petrak is het ook een reden om niet in crypto te investeren. Maar voor haar is er nog een factor in haar beoordeling: “Ik wil graag duurzaam beleggen in groene en sociale beleggingspakketten, of ETF’s. Crypto’s zijn niet altijd duurzaam.”

Die afweging komt vaker voor, ziet Pieterse-Blom. In de cursus rente- en portefeuillebeheer legt ze de nadruk op duurzaam beleggen. “Bij crypto zijn meer fundamentele vragen belangrijk om te stellen. Is het echt het geld van de toekomst als het niet zo duurzaam is en criminelen er veel in handelen?” Pieterse-Bloem legt uit dat het minen van cryptocurrencies veel energie kost.

Van beïnvloeding naar voorlichting

Een ander groot probleem met crypto’s is volgens Pieterse-Bloem dat ze speculatie bij een jong publiek legitimeren, zonder disclaimers in advertenties of op sociale media over de risico’s die aan de investeringen zijn verbonden. Ze juicht het daarom toe dat er onlangs Kamervragen zijn gesteld en hoopt dat deze het debat over strengere wetgeving op crypto-advertenties zullen aanwakkeren.

Volgens Van Dijk ligt het probleem dat jongeren zonder veel kennis eerder speculeren in cryptocurrencies ook bij populaire podcast- en YouTube-sterren. “Het probleem is vaak niet dat de zelfbenoemde experts op dergelijke kanalen geen kennis hebben van cryptocurrencies. Het probleem is dat deze experts vaak mensen zijn die zelf veel geld hebben verdiend met een riskante cryptocurrency. Dergelijke winnende verhalen zijn niet representatief voor wat er werkelijk kan gebeuren. Ze bestendigen een mythe.”

Dat scholieren niet altijd de gevaren van zo’n investering zien, komt ook doordat ze niet vroeg genoeg zijn geïnformeerd, aldus Van Dijk: “Het zou het beste zijn als op de middelbare school een vak zou worden gegeven dat jonge volwassenen om te leren omgaan met investeringen en risicospreiding.”

Matthee van B&R zou blij zijn met zo’n beroep: “Het is gewoon de basis. Net als leren budgetteren. Het moet vanzelfsprekend zijn dat jongeren al iets van beleggen weten voordat ze gaan studeren.”

Is beleggen in ETF verstandig?

De voordelen van ETF-beleggen Met een ETF verloopt de prijsontwikkeling veel rustiger. Een index of grondstof kan niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven onder de 1 ETF valt, is ook klein. Er is natuurlijk een klein risico dat als het heel slecht gaat, de waarde van een ETF flink daalt.

Hoeveel studenten investeren?

Trajectum vroeg Instagram-volgers of zij ook investeren. Het bleek dat 30 van de 128 studenten dat doen: bijna een kwart. 64 procent van de ondervraagden belegt in aandelen of obligaties: “Anders staat het geld eindeloos op mijn spaarrekening”, antwoordt een student.

Hoe beleggen als student? Beleggen voor jongeren: 8 praktische tips

  • Beleg alleen met geld dat u (voorlopig) niet nodig heeft. …
  • Altijd een financiële buffer bij de hand. …
  • Spreid zoveel mogelijk: waarin u belegt en hoe vaak u belegt. …
  • Bepaal uw beleggingshorizon (beleggingsperiode) …
  • Denk aan de impact van beleggen.

Hoeveel beleggen als student?

Waarom investeren en slagen studenten? Bijna de helft van alle mensen tussen 18 en 30 jaar doet een of andere vorm van beleggen, aldus budgetadviseur Nibud. 31 procent investeert traditioneel en 27 procent in digitale producten zoals cryptocurrency.

Hoeveel beleggen als jongere?

31 procent van de Nederlanders tussen 18 en 30 jaar heeft beleggingen in aandelen, fondsen of indextrackers. Meer dan een kwart van de jongvolwassenen (27 procent) bezit cryptocurrencies. Beleggen is niet iets dat zich beperkt tot een bepaalde groep jongvolwassenen.

Hoe investeren als jongere?

Hoe kunnen jongeren investeren? Beleggingen met een laag risico, zoals spaarrekeningen, leveren nauwelijks rendement op. Een mogelijkheid is om met hulp van je ouders een spaarplan te openen en zo regelmatig te beleggen in ETF’s of certificaten.

Hoeveel procent van de jongeren beleggen?

Beleggen is enorm populair onder jongeren en studenten. Uit recent onderzoek van het Nibud en Rabobank blijkt dat 42 procent van de jongeren in Nederland investeert. Vorig jaar steeg het aantal investerende huishoudens volgens de AFM al met 11 procent, een groot deel van de nieuwe beleggers was jonger dan 30 jaar.

Hoeveel procent van de jongeren heeft crypto?

Meer dan een kwart, 27 procent, van alle jongvolwassenen bezit cryptocurrencies. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.568 Nederlanders van 18 tot 30 jaar, uitgevoerd door RaboResearch en Nibud.

Hoeveel procent van de mensen beleggen?

Het hangt natuurlijk af van je leeftijd en hoeveel geld je beschikbaar hebt. Onze gouden regel is: maak elke maand tien procent van uw inkomen over op een beleggingsrekening. Als je het je hele leven doet, kun je serieus geld verdienen.â

Hoeveel studenten maken gebruik van leenstelsel?

De cohorten 2007 t/m 2014 zijn de bacheloropleiding ingegaan onder het oude studiefinancieringssysteem, de cohort 2015 participeert in het leenstelsel. In totaal hebben de analyses betrekking op 339.479 hbo-studenten en 210.297 wo-studenten.

Hoeveel procent van de studenten heeft een schuld?

Hoge schulden komen vaker voor bij de andere studenten. Vijf jaar later had een op de vier wo-studenten uit de eerste groep meer dan 40 duizend euro aan schulden. Hetzelfde geldt voor één op de negen hbo-studenten. In voorgaande jaren was dit aanzienlijk minder (circa 16 procent in het wetenschappelijk onderwijs en 7 procent in het hbo).

Hoeveel procent van de studenten leent?

Volgens een onderzoek van het Nibud leent bijna de helft van de studenten (HBO en WO) gemiddeld 400 NOK per maand. En een kwart van de eerstejaars heeft al een rentedragende lening aangevraagd. Verder maakt een op de drie gebruik van het collegegeldkrediet.

Hoe oud moet je zijn om te beleggen bij de Giro?

Vanwege toenemende eisen vanwege strengere wet- en regelgeving op het gebied van klantenonderzoek (CDD) voor personen onder de 18 jaar, zijn we in 2018 gestopt met het openen van rekeningen voor minderjarigen.

Hoe oud moet je zijn om te beleggen? Zodra uw kind 18 jaar wordt, kan hij of zij het account zelfstandig gebruiken. Uw kind heeft toegang tot het account door een SNS-winkel te bezoeken met een geldig legitimatiebewijs. Uw kind bepaalt vervolgens wat er met de beleggingen gebeurt. Het is niet waar, u kunt beginnen met beleggen vanaf €10.

Hoe koop je op DEGIRO?

In ruil daarvoor brengt DEGIRO kosten in rekening. U kunt aandelen kopen of verkopen door rechtsboven op kopen of verkopen te klikken. Nu verschijnt er een extra venster aan de rechterkant van het scherm. Het koopvenster verschilt enigszins van het verkopen, zoals u hieronder kunt zien.

Hoe kan ik een aandeel kopen?

Hoe kan ik aandelen kopen? Voorheen kon je als particulier alleen aandelen kopen via de bank. U betaalde transactiekosten. Tegenwoordig kunt u uw aandelen ook online kopen via financiële instellingen (online brokers).

Hoe werkt beleggen bij DEGIRO?

Wanneer u een order plaatst om te kopen of verkopen bij DEGIRO, gaat deze naar een beurs, de plaats waar aandelen en andere financiële producten worden verhandeld. Hier komt het principe van vraag en aanbod om de hoek kijken. Of uw order wordt uitgevoerd, hangt dus af van orders van andere beleggers op de beurs.

Kan je als 15 jarige investeren?

Je hebt het account samen met een ouder of voogd aangemaakt. Omdat je als minderjarige nog niet handelingsbekwaam bent, is het dus noodzakelijk om samen het account aan te maken. Helaas moet je nu wachten tot je 18 bent, of samen met een ouder of voogd beleggen op naam van je ouder of voogd.

Waar investeren jongeren in?

Uit recent onderzoek van Rabobank en Nibud blijkt dat inmiddels bijna de helft (42%) van de jongeren tussen 18 en 30 jaar investeert. Bijna een derde (31%) belegt in aandelen en obligaties, 27% belegt in cryptocurrencies. De overgrote meerderheid van de jonge investeerders (85%) investeert met als doel “rijkdom op te bouwen”.

Kan een kind beleggen?

Er zijn twee opties als het gaat om beleggen voor uw kind of kleinkind. Een beleggingsrekening op naam van uw kind of op naam van één van de ouders. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Ouders mogen jaarlijks € 6.604 belastingvrij schenken aan hun kind.

Kan een kind beleggen?

Er zijn twee opties als het gaat om beleggen voor uw kind of kleinkind. Een beleggingsrekening op naam van uw kind of op naam van één van de ouders. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Ouders mogen jaarlijks € 6.604 belastingvrij schenken aan hun kind.

Hoe oud moet je zijn om te kunnen beleggen?

Een beleggersrekening openen, en dus beleggen, is alleen mogelijk als u 18 jaar of ouder bent. Volgens de wet ben je niet handelingsbekwaam als je jonger bent dan 18 jaar (minderjarig).

Mag je als 15-jarige beleggen? Je hebt het account samen met een ouder of voogd aangemaakt. Omdat je als minderjarige nog niet handelingsbekwaam bent, is het dus noodzakelijk om samen het account aan te maken. Helaas moet je nu wachten tot je 18 bent, of samen met een ouder of voogd beleggen op naam van je ouder of voogd.

Kan een kind beleggen?

Er zijn twee opties als het gaat om beleggen voor uw kind of kleinkind. Een beleggingsrekening op naam van uw kind of op naam van één van de ouders. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Ouders mogen jaarlijks € 6.604 belastingvrij schenken aan hun kind.

Hoe investeren als tiener?

Beleggen in aandelen Als u een lange beleggingshorizon heeft, zijn aandelen altijd een goede belegging. Voor een tiener zijn aandelen dus een uitstekende keuze, mits je er al zeker van bent dat je nog minstens tien jaar doorgaat met beleggen. Het nadeel van aandelen is dat het risico hoger is dan bij bijvoorbeeld obligaties.

Waar investeren jongeren in?

Uit recent onderzoek van Rabobank en Nibud blijkt dat inmiddels bijna de helft (42%) van de jongeren tussen 18 en 30 jaar investeert. Bijna een derde (31%) belegt in aandelen en obligaties, 27% belegt in cryptocurrencies. De overgrote meerderheid van de jonge investeerders (85%) investeert met als doel “rijkdom op te bouwen”.

Hoe kan ik mijn geld verdubbelen?

Volgens Will Rogers is de snelste manier om je geld te verdubbelen, het dubbel te vouwen en in je achterzak te stoppen. Stop geld in je achterzak.

Hoe kom je binnen een uur aan geld? Denk bijvoorbeeld aan het helpen van de buurt met verschillende dingen. U kunt bijvoorbeeld taken uitvoeren als ramen wassen of het gazon maaien. Daarnaast is het altijd leuk om op kinderen te passen of honden uit te laten. Hiervoor kun je een bepaald bedrag vragen en verdien je al snel wat bij.

Kun je in de schulden komen door te beleggen?

Maar volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het belangrijk dat zij het risico van beleggen niet uit het oog verliezen. In het Nederlands Dagblad waarschuwt de AFM dat investeringen voor jonge, beginnende beleggers soms kunnen uitlopen op een teleurstelling en tot hoge schulden kunnen leiden.

Wat zijn de risico’s van beleggen? De meest voorkomende risico’s zijn marktrisico, renterisico, kredietrisico, liquiditeitsrisico en valutarisico. Bij specifieke beleggingen kunnen ook andere risico’s een rol spelen. Wilt u meer weten, neem dan contact op met uw adviseur.

Kan je al je geld verliezen met aandelen?

Aandelenmarkten fluctueren altijd. Soms gaan ze omhoog en soms gaan ze omlaag. En als je onverwachts op een slecht moment een aandeel in een bedrijf hebt gekocht, kan het minder waard zijn. Als het slecht gaat met de economie, of als er een crisis is, zie je dat meestal alle aandelen in waarde dalen.

Wat is het risico van beleggen in aandelen?

De meest voorkomende risico’s zijn marktrisico, renterisico, kredietrisico, liquiditeitsrisico en valutarisico. Bij specifieke beleggingen kunnen ook andere risico’s een rol spelen.

Hoeveel mensen verliezen geld met beleggen?

68 procent van de spelers verliest geld op de aandelenmarkt.

Is het verstandig om te beleggen?

Door uw geld te beleggen, kunt u ervoor zorgen dat uw geld waardevoller wordt. Onthoud dat u alleen kunt beleggen met het geld dat u zich op korte termijn kunt veroorloven om te verliezen. Het kan zijn dat de investering weinig of niets oplevert. Als u met uw spaargeld wilt beleggen, heeft u een buffer nodig.

Is het een goed idee om te beleggen?

Door te beleggen stijgt uw spaargeld mogelijk in waarde. Beleggen is zeker niet zonder risico, maar het gemiddelde rendement is vaak hoger dan bij sparen. U kunt bewust beleggen in duurzame bedrijven. Zo help je mee de toekomst vorm te geven.

Kan je veel geld verdienen met beleggen?

Ja, u kunt snel geld verdienen en rijk worden met aandelen, maar tegelijkertijd zijn er geen garanties. Beleggers worden vaak niet van de ene op de andere dag rijk met één aandeel. Een aandeel stijgt niet van een paar euro naar honderden euro’s in een dag. Dit kan maanden of jaren duren.

Koen K.