BP-bankingfinance.nl » ‘Eén op de acht crypto-investeerders krijgt problemen bij forse prijsdaling’
'Eén op de acht crypto-investeerders krijgt problemen bij forse prijsdaling'

‘Eén op de acht crypto-investeerders krijgt problemen bij forse prijsdaling’

“Cryptocurrencies zijn de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest; prijzen stegen naar recordniveaus, maar daalden ook weer fors”, kopt de Autoriteit Financiële Markten in het onderzoek ‘Attitudes van Cryptocurrency Owners’. Ondanks de groeiende populariteit van cryptocurrencies is er weinig bekend over de cryptocurrency-eigenaren en hun houding ten opzichte van digitale valuta , aldus de toezichthouder.

De AFM heeft in samenwerking met Ipsos besloten hier door middel van onderzoek verandering in te brengen. De analyse richt zich voornamelijk op de verschillende cryptocurrencies die mensen bezitten, hoe ze in cryptocurrencies zijn gaan investeren en hun perceptie van de risico’s rond digitale valuta. In totaal hebben 402 respondenten de enquête ingevuld: 254 van hen bezitten alleen cryptocurrencies, de rest van de respondenten (148 personen) bezit ook andere investeringen.

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de 1,2 miljoen Nederlanders die in cryptocurrencies investeren dat doet met minder dan € 2.500. Iets minder dan de helft handelt zelfs onder $500. Een krappe meerderheid van de ondervraagden zegt ‘voornamelijk te gokken’ en lijkt daarmee risicobewust te zijn, aldus de AFM. Aan de andere kant zijn zo’n 100.000 consumenten niet in een financiële positie om een ​​extreme prijsdaling op te vangen.

Het is niet verwonderlijk dat de huidige lage spaarquote ook een belangrijke reden (42%) is om te gaan investeren in cryptocurrencies. 21% van de respondenten verwacht snel winst te kunnen maken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat tweederde (69%) een forse waardedaling als beperkt of hoog risico beschouwt. Zo’n 10% van de respondenten zegt zo veel geïnvesteerd te hebben dat een forse waardedaling (van -90%) alleen kan worden opgevangen door ‘bijstellen en meten’. Bij 1% leidt het tot een probleem dat “moeilijk” te behandelen is.

Geen fan

Geen fan

De AFM concludeert dat cryptocurrencies moeilijk te begrijpen zijn en kwetsbaar zijn voor misleiding, fraude en manipulatie. “De waarde is voornamelijk gebaseerd op speculatie en er is in de regel geen onderliggende waardering. Read also : Achter de prijsprognose: wat is papierhandel of virtuele investering?. Daardoor kunnen prijzen sterk fluctueren. Weinig nieuws kan grote prijsschommelingen veroorzaken en er is een reëel risico dat cryptocurrencies hun waarde zelfs volledig verliezen.”

De toezichthouder waarschuwt dat de cryptomarkt nog niet wordt beschermd door regelgeving of toezicht, al zal daar binnenkort verandering in komen. In 2024 wordt de komst van de Crypto-Asset Market Regulation (MiCAR) verwacht, deze nieuwe verordening zou bepaalde uitgifte van tokens en crypto-diensten moeten reguleren.

Over het algemeen blijft de AFM voorzichtig met het handelen in cryptocurrency. “De AFM raadt af om geld in crypto te steken dat op korte of lange termijn nodig is”, besluit de toezichthouder.

Er komen steeds nieuwe cryptomunten bij, wat moeten we ermee?
This may interest you :
The Sandbox, Uniswap, Polkadot: aan creatieve namen geen gebrek in de cryptowereld.…

Experimentele fase

Experimentele fase

Het lijkt er trouwens op dat de prijs van Bitcoin al verweven is met de normale economie. In de Verenigde Staten bleek de prijs van bitcoin een correlatie te vertonen met de handel op Wall Street. See the article : Prijsvoorspelling week 31: winkansen en spannende vrijdag. Volgens het Financieele Dagblad zagen analisten ’s werelds grootste cryptocurrency onlangs met 17% in waarde dalen, net nadat de aandelenmarkten de hele week uitverkocht waren. Het zou niet de eerste keer zijn dat de cryptocurrency-markt te maken krijgt met de zogenaamde ‘flashcrash’.

ING-econoom Teunis Brosens vertelde de krant dat de (schijnbare) correlatie niets te maken heeft met de onderliggende waarde van de munt, maar dat beleggers simpelweg op zoek zijn naar cash vanwege onzekerheid. Brosens lijkt dan ook “enigszins verrast” door de recente prijsontwikkelingen. Volgens hem is er alleen duurzaam succes als cryptocurrencies hun concrete nut hebben bewezen.

Bitcoin bevindt zich momenteel in een “experimentele fase”. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het proces in El Salvador, het eerste land waar Bitcoin wettig betaalmiddel is. Als dat niet lukt, kan de valuta terugkeren naar zijn groeiproces en mogelijk vast komen te zitten in de adolescentie.”

Wilt u beleggen in cryptocurrencies of aandelen? Dit is wat u moet weten over de verschillen
See the article :
De inflatie is hoog, dus het geld op uw bankrekening neemt gestaag…

Koen K.