BP-bankingfinance.nl » De stijging van de crypto-aandelenkoersen is niet comfortabel voor Europese toezichthouders
De stijging van de crypto-aandelenkoersen is niet comfortabel voor Europese toezichthouders

De stijging van de crypto-aandelenkoersen is niet comfortabel voor Europese toezichthouders

De Europese toezichthoudende autoriteiten (EBA, ESMA en EIOPA – de ESA’s) waarschuwen consumenten voor risicovolle en speculatieve crypto-activa. Regelgevers beweren dat cryptocurrencies voor de meeste consumenten niet geschikt zijn als investering of betaalmiddel.

Op de website van de Autoriteit Financiële Markten leggen toezichthouders uit dat consumenten een zeer reëel risico lopen om al hun geïnvesteerde geld te verliezen als ze deze activa kopen. Consumenten moeten zich bewust zijn van de risico’s van misleidende reclame, die vaak ook via sociale media en influencers wordt verspreid. Vooral als er snelle of hoge opbrengsten worden beloofd, is voorzichtigheid geboden.

“Consumenten moeten zich er ook van bewust zijn dat ze geen herstel en bescherming hebben, aangezien crypto-activa en bijbehorende producten en diensten vaak buiten de beschermingsregelingen vallen die bestaan ​​​​onder de huidige EU-regels voor financiële diensten”, aldus de AFM.

Uiteenlopende risico’s

Uiteenlopende risico’s

De AFM en Europese toezichthouders zien veel obstakels als het gaat om cryptocurrency-investeringen. Read also : 1 op 7 Nederlanders bezit cryptomunten: vooral jonge mannen. Zo zouden crypto-activa onderhevig zijn aan plotselinge en extreme prijsschommelingen; crypto-informatie is regelmatig misleidend; gebrek aan gereguleerde bescherming; het product is complex en er zouden verschillende nep-crypto-activa en oplichting actief zijn.

Ondanks de genoemde barrières erkennen regelgevers dat er een groeiende interesse is in crypto. ESA’s zijn daarom bezorgd dat een toenemend aantal consumenten met cryptocurrencies omgaat die een goed rendement verwachten, zonder zich bewust te zijn van de hoge risico’s die eraan verbonden zijn.

Meet me on Wall St
This may interest you :
Investeren in aandelen is een van de meest populaire manieren om geld…

Snel geld verdienen staat centraal

Snel geld verdienen staat centraal

Sterker nog, AFM-medewerkers geven de komende maanden op tientallen mbo-scholen les over beleggen en speculeren. Op deze manier hoopt de toezichthouder jongeren actief te waarschuwen voor de risico’s die ze nemen en voor influencers die liegen tegen de gouden bergen. Investeren in cryptocurrencies is vooral populair bij jongeren – uit onderzoeken van het Nibud en Rabobank blijkt dat een kwart van de jongvolwassenen ermee bezig is. Zelfs de kleinste zou volgens de NOS handelen in crypto’s.

“Bij cryptocurrencies hebben we grote zorgen dat je in de verleiding komt om te snel geld te verdienen”, legt Tom Smiers van AFM uit aan de NOS. Smiers is een van de AFM-gastsprekers die aan het programma deelnemen. On the same subject : Een crypto-portemonnee bouwen? 7 tips om het woord te verspreiden. “We zien dat er veel reclame wordt gemaakt en de ene advertentie nog aantrekkelijker is dan de andere. Snel geld verdienen staat vaak centraal.”

De Europese Unie wil vanaf 2024 regels invoeren over cryptocurrencies, zodat deze in alle EU-landen gelijk worden behandeld. Een van de gevolgen is dat aanbieders van cryptocurrency hun klanten veel meer moeten wijzen op de risico’s. Daarnaast zijn misleidende advertenties en plaatsingen op sociale media ook verboden.

“Het is niet omdat we nog geen wettelijk mandaat hebben dat we onze stem niet willen laten horen. Dat betekent dat we met deze lessen bewustwording creëren en in gesprek willen gaan met jongeren”, besluit Smiers.

'Rijk worden tijdens het slapen? Zet nooit al je vermogen in één crypto of aandeel'
Read also :
11 januari 2022 14:16 Bijgewerkt: 26 januari 2022 14:17Wim Boonstra, Axel van…

Koen K.