BP-bankingfinance.nl » Bedrieger voor steeds meer investeren in cryptocurrencies door verleiding via dating-app
Bedrieger voor steeds meer investeren in cryptocurrencies door verleiding via dating-app

Bedrieger voor steeds meer investeren in cryptocurrencies door verleiding via dating-app

Steeds vaker vinden aanbieders van dubieuze financiële producten en crypto-investeringen via actieve dating hun weg naar potentiële slachtoffers. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het is ook een signaal dat er minder gerapporteerd wordt over fraude met complexe financiële producten (CFD’s) en meer met crypto’s.

“We krijgen dagelijks tientallen meldingen binnen en nu zijn er bijna dagelijks meldingen van deze praktijk via datingapps”, zegt een AFM-woordvoerder.

Toezichthouders willen in de toekomst nummers registreren. “Het is een relatief nieuw fenomeen.” Ook aanbieders van forex (valutahandel) en crypto-investeringen werken steeds geavanceerder via applicaties.

“In het begin ging dat vooral via advertenties, maar nu treden ze echt op als potentiële partner en onderhouden ze vaak langdurig contact.”

Het ‘goede nieuws’ is dat de AFM meer fraude- en CFD-meldingen krijgt. “Onze campagne ertegen heeft zijn vruchten afgeworpen.” Maar het aantal meldingen van fraude en investeringen in crypto’s is vorig jaar bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor.

Koen K.